top of page

Nova capella de Sant Ignasi a Santa Maria del Mar

El proper diumenge 31 de juliol, en la festivitat de Sant Ignasi de Loiola, tindrà lloc a les onze del matí la inauguració de la reforma de la Capella de Sant Ignasi de Loiola a la Basílica de Santa Maria del Mar. La reforma de la Capella de sant Ignasi és una iniciativa promoguda per la Companyia de Jesús a Catalunya amb el suport de la Basílica de Santa Maria del Mar.Amb aquest projecte s'ofereix un espai de contemplació, just al lloc on sant Ignasi demanava almoina per repartir-la entre els pobres, durant una de les seves estades a Barcelona entre 1524 i 1526. La intervenció, portada a terme per T113-Taller d'Arquitectura i Josep Maria Riera, arquitecte de l'Arquebisbat de Barcelona, ha volgut superar el mer fet informatiu o turístic. Un banc de fusta al llarg de dues parets de la capella, es remata en l'extrem que toca a la nau principal amb una escultura de Sant Ignasi, obra de l'artista Lau Feliu, que es descobrirà el proper dia 31.


El mobiliari es complementa amb un petit altar mòbil de fusta significat amb l'emblema de la Companyia de Jesús. Dos elementes al mur oposat al banc faran referència al Camí Ignasià, la ruta que Ignasi va recórrer des de la seva casa natal a Loiola (Guipúscoa) fins a Manresa. Es tracta d'una talla de la Mare de Déu de Arántzazu i una reproducció del medalló de la Creu del Tort de Manresa. Fora de la capella, un faristol mediàtic on es visionarà un breu documental sobre el significat i la història del sant a Barcelona.


L'escultura de Sant Ignasi


L'escultura de Sant Ignasi és feta amb bronze i és obra de l'escultor Lau Feliu Maspons, el qual ha col·laborat recentment en d'altres obres de l'arquebisbat de Barcelona, com el Retaule de Sant Bernat de Claravall o el Timpà en fang per l’església de Sant Martí de Provençals de Barcelona i compta amb diverses obres de temàtica religiosa. La imatge s'ha dut a terme a la foneria Exametal, pesa uns 200kg, i fa 1,7m alçada.


Sant Ignasi és representat com un captaire, assegut i demanant caritat amb una mà estesa i amb els peus descalços. A l'altra mà, com és propi a les imatges de sants fundadors d'ordes religiosos, porta el llibre Constitucions de la Companyia de Jesús. La textura de l'escultura representa roba de sac, ja que fa referència al nom popular de Sant Ignasi a Manresa, on era conegut com "l'home del sac", ja que va donar la seva vestimenta de cavaller a un pobre abans de posar-se la roba de sac que l'identificava com a pelegrí quan anava de Montserrat a Manresa. El sant es disposa mirant cap a l'altar de la Basílica de Santa Maria del Mar, tot convidant a acompanyar-lo en la pregària al visitant.


L'acte d'inauguració i benedicció de la nova capella tindrà lloc en la festivitat de sant Ignasi, el proper diumenge 31 de juliol a les onze del matí i en el marc dels actes de cloenda de l'Any Jubilar del Camí Ignasià. Comptarà amb la participació del jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l'Oficina del Camí Ignasià; Lau Feliu, escultor; el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig; mossèn Salvador Pié Ninot, rector de la Basílica de Santa Maria del Mar; i el pare jesuïta Francisco José Ruiz Pérez, Provincial dels Jesuïtes a Espanya.


Cloenda de l'Any Jubilar a Manresa


El mateix dia 31 a la tarda, a Manresa, tindrà lloc la cloenda de l'Any Jubilar del Camí Ignasià, amb el tancament de la porta de l'Any Jubilar, a la Cova de Sant Ignasi, a les 18.30h i posteriorment, a partir de les 19.30h, la celebració de l'Eucaristia de tancament de l'Any, a la Seu de Manresa, que serà presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova.font de la notícia: catalunyareligio.cat

Notícies recents
Arxiu de notícies
bottom of page